top of page

Hat nemzet képviselői találkoztak Gyöngyösön

A Szüreti Napok hétvégéjén, a gyöngyösi városháza dísztermében zárult a 2022 májusában, a Mátrai Bornapokon indult, közvetlen brüsszeli finanszírozásból megvalósult WE4EU2022 című projekt (projektszám: 101053930). A projekt során hat ország hat önkormányzata tíz rendezvényen építette nemzetközi kapcsolatait.

A másfél éves projektben Gyöngyös mellett részt vett a szlovákiai Losonc, a cseh Melnik, a lengyel Lodygowice, a romániai Kézdivásárhely, és a szlovén Lendva. Utóbbi kettő Gyöngyös testvérvárosa is egyben. Az elmúlt időben a városok összesen 10 alkalommal találkoztak, melynek célja a nemzetközi kapcsolatépítés mellett a személyes kapcsolatok erősítése. A későbbiekben ezek biztos alapot nyújtanak arra, hogy a városok konzorciumban nagyobb volumenű uniós pályázatokon indulhassanak.

“Sikerült egymással barátságot kötni, megismerni egymás kultúráját, gasztronómiáját, munkamódszereit, megbeszéltük, hogy lehet a leghatékonyabban részt venni Európai Uniós pályázatokon, és hogy lehet a legjobban felhasználni ezeket a forrásokat,” mondta el a zárórendezvényen Kévés Tamás, Gyöngyös alpolgármestere, hozzátéve, hogy a városok fontos tapasztalatokat cseréltek arról, hogy lehet a háború és infláció okozta problémákat megfelelően kezelni, túlélni azokat. A projekt keretében megtartott 10 találkozón a városok közös fejlesztési elképzeléseket is kidolgoztak, amellett hogy megismerték egymás jógyakorlatait, hagyományait és örökségét.

A projekt megvalósítását Dr. Lénártné Bene Anikó ügyvezető koordinálása mellett a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. irányította. A konzorcium további együttműködést tervez, így a most záruló projekt előszobája lehet további pályázatoknak és a résztvevő városok közötti további együttműködésnek. A pályázat lezárásaként ünnepélyes faültetésre is sor került. A szintén uniós forrásból megvalósult Aktív Ház projekt melletti területen, minden résztvevő település egy-egy táblával ellátott fát ültetett el, amely szimbóluma a gyümölcsöző kapcsolatnak.

Comments


bottom of page